HVILKEN FARVE ER TOPAZ?

Topaz er en fascinerende ædelsten, og måler otte på Mohs hårdhedsskala, det er et populært valg til smykker, men ved du, hvilken farve topas er, eller endda hvordan disse farver kan skabes?

Naturlig topas kommer i et bredt spektrum af farver med nuancer fra farveløs til gul, orange, til brun, pink til rød og også blå. Nogle naturlige nuancer af topas er sjældne og kan få en Premium pris, såsom sherry (dyb gyldenbrun), imperial (abrikosfarvet) eller pink topas.

Nogle topaser er dog blevet manipuleret af visse behandlinger for at ændre dens farve. Disse er kendt som bestråling, diffusion og varmebehandlinger.

Bestråling er en proces, hvor ædelstene udsættes for stråling. Den kan intensivere orange og gule nuancer og endda ændre farveløs topas til blå, såsom den fantastiske London blå topas med dens mørke grålige blå nuancer. Efter behandlingen kan topasen forblive radioaktiv i en periode afhængigt af stenens kvalitet, og den skal have tid til at “afkøles”, før den er egnet til handel. Derudover er der strenge regler på plads, der beskytter ædelstensskærere, forhandlere og forbrugere, så du kan nyde dine juveler uden bekymringer! Smykker med blå topas kan ses her.

Diffusionsbehandlinger skaber grøn til blågrøn topas. Det går ud på at opvarme topasen i en længere periode med en kemisk kontakt, der ændrer stenens overfladefarve, men ikke ændrer stenens kernefarve, reelt kun en overfladebehandling af stenen.

Varmebehandling er en almindelig proces for ædelsten, behandlingen går ud på at opvarme og afkøle en sten i bestemte tidsperioder for at skabe den ønskede farveeffekt. I tilfælde af topas varmebehandling kan ændre en brun sten til en mere ønskelig pink farve.

Alle disse processer producerer fantastiske farveintervaller i topas til en overkommelig pris, perfekt, hvis du er på et budget, men ønsker en fantastisk farvet ædelsten i et specielt smykke som kan findes her hos viclara.